Christian Källström, God Juridik – ”Det behövs både lagstiftning och starka politiska signaler”
Försäkringskassan kan ändra ett beslut om assistansersättning om det skett väsentliga förändringar (ej avseende praxis).
Kommunen kan ändra ett LSS beslut om det är försett med ett omprövningsförbehåll. Kommunen kan också ”ändra” ett beslut när en eventuell tidsbegränsning upphör. I det senare fallet behöver kommunen knappt ens motivera varför de ändrar beslutet.
Kommunen tillåts ofta ändra beslut, efter att tidsbegränsningen upphört, tämligen godtyckligt av domstolarna, även om Kammarrätten i Stockholm äntligen angett att kommunen måste beakta föregående beslut (Mål nr 4327-23).
Tidsbegränsningarna medför ofta ett stort risk moment för den enskilde, avseende dennes möjlighet att planera sin framtid. Det är därför av stor vikt att tidsbegränsningarna endast används i undantagsfall. Se JO beslut dnr. 589-2016. Allvarlig kritik mot Vård- och omsorgsutskottet i Töreboda kommun för bl.a. utformningen av ett beslut om insats enligt LSS – JO – Riksdagens Ombudsmän
Utgångspunkten för alla insatser enligt LSS är att de ska vara varaktiga. Insatsen personlig assistans är en typ av insats där behoven kan variera över tid. Det talar för att ett beslut om en sådan insats som regel inte bör löpa helt utan någon form av tidsbegränsning eller förbehåll. Vid val mellan de olika alternativen finns det emellertid enligt JO goda skäl att välja att förse ett beslut om personlig assistans med ett förbehåll om omprövning efter en viss tid eller vid väsentligt ändrade förhållanden, i stället för att begränsa beslutets giltighetstid.
Begäran om att beslutet inte ska ha en tidsbegränsning bör förmedlas till kommunen redan vid ansökningstillfället.
Lämna ett svar